fredag den 7. januar 2011

Rapspot anmeldelse af "Grovboksen"Anmeldelsen er skrevet af JayCob. Jeg har aldrig forstået hvorfor undergrunds hip hop anmeldere ikke tør skrive under deres rigtige navn, som en rigtig anmelder. Måske de har hørt om dengang Pimp A Lot ville smadre Christian Gruberts fjæs. Anyways, det er en cool anmeldelse med nogle gode citater i "det siges at sandheden skal høres fra børn og fulde folk og Laps flow lyder da også temmelig påvirket og dopet".

Desuden bliver jeg beskyldt for at være den uspekulerede hjerne bag projektet. ´Jeg går ud fra der menes udspekuleret, men ikke desto mindre er jeg smigret.Sandheden – ’Grovboksen’ (album)
Sandheden er et konceptalbum til den nette pris af 500 kroner, der vender de normale værdier på hovedet. Det er en pengegrisk nyreligiøs bevægelse med egne dogmer og trosbekendelse, hvor det er det ydre der tæller, og økonomisk frihed er den eneste vej til lykke. Sandheden er Jacob Valbjørn, Lappeløsning og Adam Sampler der på ’Grovboksen’ er ude med en lang grådig finger til normen.
Pladen starter i nietzscheansk stil med at proklamere at ’Gud er død’, og fortsætter derefter med at prædike for deres egen trosretning. Man kan godt blive lidt forundret første gang Sandheden brager ud af højtalerne, fordi det ikke lyder som den gængse danske hiphop. Tekst-universet er højrøvet og egocentrisk, men det er især Lappeløsning der skiller sig ud. Det siges at man skal høre sandheden fra fulde folk, og Lappeløsnings rapstil virker da også temmelig påvirket og dopet. Flowet er hysterisk Lil Wayne-agtigt, og det lyder anstrengende for ham at rappe sine tekster alt imens han udbryder spontane lyde. Jacob Valbjørn er modsat meget mere veltalende, og han kunne meget vel være den uspekulerede hjerne bag projektet. Han er rolig, og viser meget mere overskud med et finpudset flow og intelligente rim. Tilsammen er de en blanding, som du enten er nede med, eller også vil du ikke kunne følge deres specielle lyd og stil. De er ude efter ’Grovboksen’ og med en ’Instrumental hyldest til Stein Bagger’.

Adam Sampler står bag det meste af musikken, men resultatet er dog mere fragmenteret end på hans svendestykke med Pede Bs seneste. ‘Grovboksen’ ligger nok nærmere Torrpedorr-legepladsen, hvor der både er rum til halvskæve beats (’Elegantiér’), der passer til Lappeløsning, og mere poppede toner til dansegulvet (’Oi Oi Oi’). Adam Sampler har udviklet sig til en god og stabil producer, men selvom lydbilledet samlet set er godt, så formår han kun at imponere momentvis her. Det er i stedet hos de to rappere, at sandheden skal findes. For ironien mellem linjerne kan måske være svær at fange, fordi det bliver leveret med stor arrogance, som tilfældet er på ’Solbriller indenfor’. Her gæster Pat B med et glimrende vers, der supplerer Jacob Valbjørns hovmod;

”Skinnede sager og høj hyre/ Bruger mit fucking guldur som et tøjdyr/ Spørger du om jeg er et røvhul svarer jeg undvegent/ Mine checks afslører jeg er et dumt svin” – ”Nypuritansk kan du ikk kalde mit slæng/ Våde dagdrømme de handler alle om penge”.

Hvis man stadig ikke er helt med, så hjælper Mass Ebdrup ved at forkynde sandheden med et stærkt vers på ’Forstår du det?’. Klart det bedste gæstevers på pladen modsat den forfærdelige ’Rovmord’, hvor ikke engang Magermayn, der ellers passer godt til Sandheden-konceptet, kan redde nummeret fra Kim Hot og L:Ron Harald, der er irriterende. Ironien er tydeligere på ’Fix dit fjæs’, hvor det handler om plastikoperationer og om at se godt ud hele tiden for ikke at falde udenfor. Men det skal ses i kontrast til Lappeløsning, der er udklædt som et misfoster, og ikke ligefrem stereotypen på overklassen. Han er også svagheden i projektet, for det er alt for sjældent han glimter. Hverken ’Førstedame’ med Alex eller ’Kaster penge på dem’ fungerer i længden, fordi man bliver træt af hans obskure stil. Han har svært ved at følge med Jacob Valbjørn på ’Soundtracket til dit lorteliv’, og man har slet ikke lyst til at høre efter på ’Følg din leder’.

Heldigvis slutter pladen med det bedste. For i Sandhedens verden så er de helt normale, det er alle andre der er noget i vejen med. På ’Excentrisk’ bliver der vist følelser og neuroser, som man ikke havde set komme, og med et super sprødt omkvæd af Marco. Men selvfølgelig slutter ’Grovboksen’ i en ’Gigantisk triumf’, hvor Jacob Valbjørn gør status uden at være ydmyg;

”Penge ud af røven og klassikere i ærmet/ Gør at internet-spassere bliver fornærmet/ Ingen af jer magre rap-caps I når det/ Den vigtigste plade i dansk rap historie/ Elleve gange platin er et forsigtigt gæt/ De første otte oplag – et knips de er væk”.

Sandheden er en ubehagelig størrelse, og det er svært at vide, hvor man har den henne. Hele billedet bliver pludselig vendt om igen på albummets hemmelige nummer, hvor der bliver vist medmenneskelighed og solidaritet. Moralen er dobbelt og tvetydig og Sandheden giver noget at tænke over. Derfor kommer de over middel, og får lige akkurat kravlet sig op på fire spots. Adam Sampler står distancen uden at gøre sig synderligt bemærket, og Jacob Valbjørn bærer rap-siden igennem og sørger for, at der er noget spændende for lytteren. Selvom man bliver træt af Lappeløsnings overspændte rap, så er den nyreligiøse bevægelse flot iscenesat.

4 ud af 6

Ingen kommentarer:

Send en kommentar